Ατοπική Δερματίτιδα

Dermatology
experts

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης και κνησμώδης δερματική νόσος. Ο κνησμός είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της ασθένειας και μπορεί να γίνει, καθ’ομολογία των ίδιων των πασχόντων, ιδιαίτερα βασανιστικός. Τη συναντάμε κυρίως στην παιδική ηλικία.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ;

  • Κληρονομική προδιάθεση από γενιά σε γενιά και αυξάνει την ευπάθεια και για άλλα αλλεργικά νοσήματα όπως βρογχικό άσθμα, επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα
  • Διαταραγμένος φραγμός επιδερμίδας και τάση για έντονη ξηρότητα

ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ;

Η ατοπική δερματίτιδα κάνει την εμφάνισή της συνήθως μετά τον πρώτο μήνα της βρεφικής ηλικίας,στο πρόσωπο (παρειές) και στις πτυχές του δέρματος (μπροστά από αγκώνες και πίσω από τα γόνατα). Εμφανίζεται σαν ερυθρές βλάβες με κνησμό. Με την πάροδο της ηλικίας, οι βλάβες εντοπίζονται κατά προτίμηση στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων και το δέρμα παρουσιάζει πάχυνση και σκλήρυνση (λειχηνοποίηση).

Οι εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να συσχετίζονται με λοιμώξεις, κρυολογήματα, χειμερινούς μήνες, ξηρό κλίμα, χρήση αλλεργιογόνων τροφών και χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης.

Η συχνότητα της ατοπικής δερματίτιδας στον ενήλικο πληθυσμό είναι περίπου 1%. Οι ενήλικες με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας κατά την παιδική τους ηλικία, εμφανίζουν τάση για ξηροδερμία και τάση προς αλλεργικές δερματίτιδες, όπως το έκζεμα των χεριών.

Η αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας περιλαμβάνει όχι μόνο την ανακούφιση του κνησμού και της ξηροδερμίας, αλλά και την αποφυγή μολύνσεων του δέρματος. Ο δερματολόγος θα χορηγήσει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή και θα δώσει πολύ σημαντικές οδηγίες για τη χρήση κατάλληλων για το ατοπικό δέρμα, δερμοκαλλυντικών (σαπούνια, αφρόλουτρα, ενυδατικές κρέμες) που βοηθούν στην αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού και διατηρούν τη φυσιολογική υγρασία της επιδερμίδας.

ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο και τα συμπτώματα του εκζέματος, αλλά και να σταματήσετε το φαύλο κύκλο «κνησμού-ξεσμού», υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε:

  • Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο, ειδικά μετά το ντους
  • Αποφύγετε το μπάνιο σε θερμοκρασία υψηλότερη των 36 °C
  • Χρησιμοποιείτε ήπια σαπούνια
  • Χρησιμοποιείτε ρούχα από βαμβάκι ή λινό αντί για συνθετικά υφάσματα
  • Αερίζετε τακτικά το σπίτι σας
  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς άρωμα για το δέρμα σας

Παρόμοια Άρθρα