Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος που μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες με συχνότερη εμφάνιση κατά την εφηβική και μετεφηβική ηλικία .

Φυσικά όσο πιο βαριά η μορφή της ακμής , τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστούν  ουλές. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο μοναδικός τρόπος πρόληψης των ουλών ακμής είναι η θεραπεία της ίδιας της ακμής όσο το δυνατό σε πρώιμα στάδια και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται (συνήθως αρκετά χρόνια).

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές μέθοδοι για τη καταπολέμηση των ουλών ακμής. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τον κάθε ασθενή πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με τον δερματολόγο και εξαρτάται από:

  • Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη σε σχέση με τον τύπο δέρματος του ασθενή.
  • Πόσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία και φυσικά τι χρόνο αποθεραπείας έχει η κάθε μία από αυτές.
  • Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία δηλαδή, σε τι ποσοστό παρουσιάζονται διάφορες επιπλοκές, ποιες είναι αυτές και αν εμφανιστούν είναι αναστρέψιμες;
  • Τί προσδοκίες έχετε από τη θεραπεία, είναι επιτεύξιμες;
  • Πόσο επηρεάζουν τη ψυχολογία σας, τη προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή οι ουλές αυτές και τί θα αλλάξει με τη θεραπεία τους;
  • Ποιο είναι το κόστος της θεραπείας;

Έχοντας συζητήσει λοιπόν όλα αυτά και όποιες άλλες απορίες σας απασχολούν με τον δερματολόγο σας, ας ρίξουμε μια ματιά στις θεραπείες που διατίθενται:

Εμφυτεύματα και μεταμόσχευση λίπους στις ουλές: Τα εμφυτεύματα, είναι υλικά που ανάλογα της σύστασής τους είναι, είτε απορροφήσιμα (υαλουρονικό οξύ κ.α.), οπότε πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε μόνιμα (σιλικόνη). Εγχύονται τοπικά στις ουλές. Η μεταμόσχευση λίπους συνίσταται στη λήψη λίπους από άλλες περιοχές του σώματος και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, έγχυση αυτού στα σημεία(π.χ. ουλές) που θέλουμε. Έχουν καλή αποτελεσματικότητα αλλά περιορίζεται μόνο στις μαλακές επιφανειακές ή βαθιές ουλές.

Δερμοαπόξεση: Μία από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες για τις ουλές ακμής, γίνεται με τοπική αναισθησία και ουσιαστικά απολεπίζονται οι επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος. Έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα στις επιφανειακές ουλές με μία μόνο συνεδρία, αλλά και σχετικά μεγάλο χρόνο αποθεραπείας.

Μικροδερμοαπόξεση: Μία σχετικά καινούρια μέθοδος , μη επεμβατική που ουσιαστικά είναι μια περιορισμένη δερμοαπόξεση. Η αποτελεσματικότητά της είναι μικρότερη από την κατά πολύ επεμβατικότερη δερμοαπόξεση , χρειάζονται αρκετές συνεδρίες, αλλά έχει μικρό χρόνο αποθεραπείας, μηδαμινές επιπλοκές και λίγο μικρότερο κόστος.

 

Χημικά Peelings: Από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες ιδιαίτερα για τις επιφανειακές ουλές. Ο χρόνος αποθεραπείας και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτώνται από την ισχύ του peeling.

Δερματοχειρουργική αφαίρεση ουλών: Μερικές φορές και όταν ο αριθμός των ουλών είναι περιορισμένος η δερματοχειρουργική αφαίρεση τους, αποτελεί την αποτελεσματικότερη και φθηνότερη θεραπεία.

Θεραπεία των ουλών ακμής με Laser: Εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά το βασικό τους μειονέκτημα ήταν ο μεγάλος χρόνος αποθεραπείας. Η ‘επανάσταση’ έγινε με την ανακάλυψη ενός νέου τύπου Laser το Fractional Laser. Πλέον η θεραπεία των ουλών ακμής με το συγκεκριμένο τύπο είναι η αποτελεσματικότερη και ο χρόνος αποθεραπείας είναι εντυπωσιακά μικρός. Χρειάζονται τέσσερις με έξι συνεδρίες.

Παρόμοια Άρθρα