Θηλώματα

Dermatology
experts

Τα θηλώματα αποτελούν καλοήθεις βλάβες της επιδερμίδας με συγκεκριμένη μορφολογία. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές γιατί είναι μικρά, στρογγυλά, με μίσχο, εξογκώματα της επιδερμίδας. Το χρώμα τους ποικίλλει, από το χρώμα του δέρματος, σε καστανό μέχρι και σε σκούρο καφέ και προκαλείται από τον ιό HPV (Human Papilloma Virus).  Δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα και στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικά, εκτός της αντιαισθητικής τους εικόνας δηλαδή, δε δημιουργούν κάποιο άλγος ή άλλη ενόχληση. Η μετάδοσή τους, από δερματική επαφή, εξαρτάται από το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Οι ζεστές και υγρές περιοχές του σώματος είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν τις βλάβες, όπως λαιμός, μασχάλες, κάτω από το στήθος, βλέφαρα, βουβωνική χώρα, ενώ η αυξημένη τριβή του δέρματος σε σημεία του σώματος που έχουν πτυχώσεις ευνοούν στην ανάπτυξη του ιού HPV. Δύο παράγοντες που έχουν «ενοχοποιηθεί» για την εμφάνιση των θηλωμάτων είναι η παχυσαρκία (έντονη εφίδρωση με αποτέλεσμα περισσότερες πτυχές στο σώμα) και ο ζαχαρώδης διαβήτης (είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις, μικρόβια και ιούς γι’ αυτό και συνίσταται άμεση αντιμετώπιση).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αφαίρεση των θηλωμάτων γίνεται κυρίως για αισθητικές ανάγκες, αλλά αν προκύψει κάποια αλλαγή στην όψη τους και ο δερματολόγος θελήσει να αποκλείσει την πιθανότητα δυσπλασίας, προχωρά στην αφαίρεση για προληπτικούς λόγους. Οι κυριότερες μέθοδοι αφαίρεσης θηλωμάτων είναι:

Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)

όπου το θήλωμα ψύχεται με υγρό άζωτο σε χαμηλή θερμοκρασία και καταστρέφεται. Αισθητικά το αποτέλεσμα δεν είναι άρτιο, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μείνει σημάδι.

Laser CO2

όπου αφαιρούνται κυρίως τα μικρά θηλώματα χωρίς να επηρεάζεται το υγιές δέρμα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας.

Χειρουργική αφαίρεση

χειρουργικά αντιμετωπίζονται τα μεγάλα σε μέγεθος θηλώματα, που έχουν εξελιχθεί σε ακροχορδώνες ή κρεμμάμε`νη τέρμινθο, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξάλειψη της βλάβης. Είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία.

Παρόμοια Άρθρα