Ο Ιός HPV που προκαλεί κονδυλώματα είναι από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο HPV είναι ο πιο κοινός μεταδιδόμενος ιός στους σεξουαλικά ενεργούς  άνδρες και γυναίκες . Υπάρχουν διάφοροι τύποι HPV. Ορισμένοι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών κονδυλωμάτων και καρκίνων.

Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV και περίπου 40 μεταδίδονται σεξουαλικά. Ορισμένοι τύποι προκαλούν μυρμηγκιές και κάποιοι τύποι μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες μορφές καρκίνου όπου και ονομάζονται υψηλού κινδύνου τύποι του HPV . Λίγοι μόνο τύποι παράγουν  τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Τα περισσότερα  κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τους τύπους 6 και 11 του HPV  και μπορούν να εμφανιστούν στο στόμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ( αιδοίο, κόλπος, τράχηλος της μήτρας, ορθό, πρωκτός, πέος, όσχεο ) και μεταδίδονται συνήθως με τη σεξουαλική  επαφή. Τα κονδυλώματα είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια. Οι πιο διαδεδομένοι ογκογόνοι τύποι του ιού είναι τα στελέχη 16 και 18. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από HPV λοίμωξη.

Πως θεραπεύονται ;

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι οι εξής :

  • Κρυοθεραπεία ( υγρό άζωτο )
  • Laser CO2
  • Τοπικές φαρμακευτικές κρέμες ή διαλύματα.

Το τεστ Παπανικολάου παραμένει ο βασικός προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αν χρειαστεί γίνεται έλεγχος DNA του HPV για να βρεθεί και ο τύπος που έχει προκαλέσει τις βλάβες.  Σημαντικός είναι επίσης και ο εμβολιασμός κατά του HPV όπου σε συνδυασμό με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παρόμοια Άρθρα