Μέλασμα – Πανάδες

Dermatology
experts

Το μέλασμα ( γνωστό και ως «πανάδες»)  είναι μια επίκτητη καστανή υπερμελάγχρωση του δέρματος του προσώπου και του τραχήλου. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες με σκουρόχρωμο δέρμα, αλλά και σε ένα μικρό ποσοστό και σε άντρες. Εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο, στα ζυγωματικά, στο άνω χείλος και στο πηγούνι.

Συχνότερη εμφάνιση έχουν τα άτομα με γενετική προδιάθεση , γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή κυοφορούν και σε άτομα που εκτίθενται πολύ στο ήλιο. Η υπερμελάγχρωση αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και μπορεί να είναι μικρού ή μεγάλου βαθμού. Οι πανάδες είναι συνήθως συμμετρικές και το χρώμα τους διαφέρει από καφέ ανοιχτό έως πολύ σκούρο.

Πως αντιμετωπίζεται ;

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του, θα πρέπει αρχικά να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η χρήση κατάλληλου αντιηλιακού καθ΄ όλη τη διάρκεια ου χρόνου. Έπειτα από εκτίμηση της βαρύτητας του μελάσματος ο Δερματολόγος μπορεί να συστήσει :

Λευκαντικές ουσίες

Η τοπική θεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες βελτιώνει τη δυσχρωμία, όμως η λανθασμένη χρήση μπορεί να επιδεινώσει το μέλασμα , γι΄αυτό χορηγούνται  πάντα με ιατρική συνταγή.

Χημικά peelings (biopeeling)  

Τα αποτελεσματικότερα peelings για τη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης είναι αυτά της κατηγορίας των υδροξυ-οξέων. Ο δερματολόγος επιλέγει το κατάλληλο συστατικό ανάλογα με τον φωτότυπο του ασθενούς. Το χημικό peeiling απομακρύνει την πλεονάζουσα μελανίνη από το δέρμα.

Laser

H μελανίνη παρουσιάζει ευρύ φάσμα απορρόφησης ακτινοβολίας, άρα επιτρέπει τη χρήση διαφόρων ειδών laser ως θεραπευτικά μέσα. Επιπρόσθετα, η ακτινοβολία μπορεί να εισχωρήσει και σε βαθύτερα στρώματα.  Ο Δερματολόγος κρίνει ποιος τύπος laser είναι κατάλληλος για το είδος του μελάσματος του κάθε ασθενούς.

Μεσοθεραπεία- Metatherapy

Η μεσοθεραπεία – metatherapy είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του μελάσματος και των πανάδων.

Περισσότερα

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι το μέσο για την αποφυγή των παθήσεων του δέρματος. Για την ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες πρόκλησης αυτής της δερματοπάθειας θα πρέπει να αποφεύγεται :

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είτε φυσική (ήλιος) είτε την τεχνητή ( solarium) .

Η χρήση καλλυντικών που περιέχουν χημικά συντηρητικά ή φωτοευαισθητοποιές ουσίες.

Και μην ξεχνάτε

Η σωστή  χρήση αντηλιακού για την προστασία του δέρματος συμβάλλει, όχι μόνο στην αποτροπή της εκ νέου δημιουργίας πανάδων αλλά και ενάντια της φωτογήρανσης και του καρκίνου του δέρματος.

Παρόμοια Άρθρα