Μελάνωμα

Dermatology
experts

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Προέρχεται από τα μελανοκύτταρα τα οποία παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο , ακόμη και θάνατο γι αυτό είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση , το ίδιο και η πρόληψη. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε έναν ή περισσότερους σπίλους, γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις το δέρμα σου πολύ καλά .

Σπίλοι (ελιές) , καφέ κηλίδες και όζοι του δέρματος είναι συχνά αθώες βλάβες αλλά όχι πάντοτε.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι :

 Τύπος του δέρματος

Τα μελανώματα εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγονται εύκολα στον ήλιο, μαυρίζουν ελάχιστα ή παρουσιάζουν εφηλίδες (φακίδες). Οι λευκοί άνθρωποι παρουσιάζουν μελάνωμα συχνότερα από τα άτομα της μαύρης φυλής , πιθανώς επειδή οι βλαπτικές επιδράσεις του ήλιου είναι εντονότερες στους πρώτους.

Πολλαπλοί σπίλοι

Η ύπαρξη πολλών κοινών σπίλων με φυσιολογικό σχήμα , χρώμα και όρια αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

Έκθεση στον ήλιο

Η αύξηση του χρόνου έκθεσης στον ήλιο των σύγχρονων ανθρώπων έχει συμβάλει στη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος . Η νόσος είναι συχνότερη στους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία. Οι τεχνητές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως οι τεχνητές πηγές μαυρίσματος( solarium)  μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Ιστορικό μελανώματος

Όταν η νόσος παρουσιάζεται σε μια οικογένεια, τότε όλα τα μέλη της πρέπει να ελέγχονται τακτικά από δερματολόγο. Υπάρχουν οικογένειες που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα μελανώματος. Η ύπαρξη δύο ή περισσότερων στενών συγγενών με αυτήν την ασθένεια αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Περισσότερα από τα μισά μελανώματα που διαγιγνώσκονται έχουν ανιχνευθεί από τους ίδιους τους ασθενείς. Η σωστή ενημέρωση και η αυτό- εξέταση του δέρματος έχουν θεμελιώδη σημασία για τη διάγνωση του μελανώματος. Ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες αντιηλιακής προστασίας και να  εξετάζονται τακτικά από τον δερματολόγο τους.

Η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση του μελανώματος Σώζει Ζωές!

Παρόμοια Άρθρα