Οι μυρμηκιές είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ( Human Papilloma Virus- HPV ). Ο εν λόγω ιός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μυρμηκιές .   Αν και πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, οι μυρμηκιές προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς διότι μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό, πόνο ή αιμορραγία, ενώ εάν εμφανίζονται στα πόδια μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη βάδιση. Οι μυρμηκιές είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή. Συνήθως προσβάλλει τα παιδία και άτομα νεαρής ηλικίας λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους, αν και δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πως μεταδίδονται οι μυρμηκιές ;

Η μετάδοσή των μυρμηκιών γίνεται με απλή επαφή με μολυσμένα άτομα ή αντικείμενα, συχνά σε θέσεις που παρουσιάζουν μικρές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, εκδορές ή άλλους μικροτραυματισμούς. Συνεπώς, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων που προκαλεί τις μυρμηκιές, μπορεί να μεταδοθεί με τη χειραψία ή την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

Θεραπεία μυρμηκιών :

Στο κέντρο μας εφαρμόζουμε τις ακόλουθες θεραπείες μυρμηκιών με γνώμονα πάντα τη μορφή, την εντόπιση καθώς και την ηλικία του ασθενούς.

Κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)

Κατά τη θεραπεία των μυρμηκιών με κρυοθεραπεία εφαρμόζεται υγρό άζωτο στην περιοχή, όπου προκαλείται νέκρωση του πάσχοντος ιστού, με συνέπεια να σχηματιστεί μια φλύκταινα (φουσκάλα) γύρω από τη μυρμηγκιά και ο νεκρός ιστός αποπίπτει σε διάστημα μιας εβδομάδας περίπου.

Laser CO2

Η αφαίρεση των βλαβών με laser διοξειδίου του άνθρακα κατόπιν τοπικής αναισθησίας, αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για τη θεραπεία των μυρμηκιών. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο καθώς οι βλάβες εξαλείφονται σε μια μόνο συνεδρία χωρίς να προκληθούν ουλές στην πάσχουσα περιοχή.

Τοπικές θεραπευτικές κρέμες ή διαλύματα

Η θεραπεία μυρμηκιάς μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση χημικών παραγόντων ,οι οποίοι εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή και σταδιακά τις  καταστρέφουν . Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι χρειάζεται να παρέλθει μεγάλο διάστημα μέχρι να εξαλειφθούν οι βλάβες.

Η διάγνωση των μυρμηκιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από Δερματολόγο, ο οποίος είναι και ο πλέον  ειδικός για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της θεραπείας.

Παρόμοια Άρθρα