Ονυχομυκητίαση

Dermatology
experts

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μεταδοτική δερματολογική λοίμωξη, η οποία προσβάλλει, από μύκητες, τα νύχια είτε των χεριών είτε των ποδιών. Η μόλυνση από μύκητες εμφανίζεται σε άνδρες, γυναίκες, σε ηλικιωμένους (πολύ συχνά) και σπανιότερα σε παιδιά και αναπτύσσεται σταδιακά με τη πάροδο του χρόνου. Έτσι, οποιαδήποτε άμεση διαφορά στην όψη ή στην αίσθηση των νυχιών μπορεί να είναι ανεπαίσθητη και να μην παρατηρηθεί άμεσα. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην καθημερινή ζωή όπως πόνος, ερεθισμένο δέρμα και σε επιδεινωμένο στάδιο μέχρι και αποκόλληση του νυχιού ενώ έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στο βάδισμα, την άθληση και στις χειρωνακτικές εργασίες.

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από τρεις κατηγορίες οργανισμών:

Τα δερματόφυτα:

αποτελούν την πιο κοινή αιτία ονυχομυκητίασης, με κυριότερο σημείο λοίμωξης τα νύχια των ποδιών.

Τα μη δερματόφυτα βακτήρια:

αφορούν περίπου το 2% των περιπτώσεν ονυχομυκητίασης.

Καντιντίαση (Candida Albicans):

εμφανίζεται κυρίως στα νύχια των χεριών.

ΑΙΤΙΕΣ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ

Παρά το γεγονός ότι πολλές αιτίες της ονυχομυκητίασης μπορούν να προληφθούν, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξής της. Περιβαλλοντικοί αλλά και κληρονομικοί παράγοντες παίζουν ρόλο με κυριότερες αιτίες να είναι:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Συχνοί τραυματισμοί
  • Ψωρίαση
  • Μυκητιάσεις δέρματος ή δυσμορφία ποδιών και δαχτύλων
  • Μεγάλο μήκος νυχιών, τεχνητά νύχια
  • Ηλικία
  • Ανοσολογικές διαταραχές
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Έλλειψη βιταμινών Α, Β1,Β2
  • Επαφή σε κοινόχρηστους χώρους κολυμβητηρίου/ γυμναστηρίου/ παραλίας με αυξημένη  υγρασία

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα νύχια που έχουν προσβληθεί από μύκητες, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο χρώμα, το οποίο μπορεί να είναι κίτρινο, λευκό, καφέ ως μαύρο και καθορίζει συχνά και το είδος του μύκητα. Άλλες ενδείξεις μπορούν να θεωρηθούν τα παραμορφωμένα νύχια, η μυρωδιά που προέρχεται από το μολυσμένο νύχι καθώς και εύθραστα ή με πάχυνση νύχια. Αν πάσχουν όλα τα νύχια από μυκητίαση, τότε είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα άλλης πάθησης όπως ψωρίαση ή απλώς να έχει αγνοηθεί η εμφάνιση του μύκητα σε ένα νύχι με αποτέλεσμα να έχουν προσβληθεί και τα υπόλοιπα. Η μέθοδος της απόξεσης, όπου δίνεται καλλιέργεια του μύκητα από την προσβεβλημένη περιοχή για να γίνει η ταυτοποίηση του, και το πελματογράφημα, είναι εξετάσεις που συνίστανται  γι’ αυτή την περίπτωση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ

Αναλόγως του βαθμού που έχει προσβληθεί το νύχι, προτείνεται και η αντίστοιχη θεραπεία από τον γιατρό. Εφόσον η λοίμωξη διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, η θεραπεία μπορεί να γίνει τοπικά, με αντιμυκητιασιακές αλοιφές ή σε συνδυασμό με λέιζερ. Αν διαπιστωθεί πιο βαριά ονυχομυκητίαση, είναι πιθανό να δοθεί επιπρόσθετα αγωγή από το στόμα με αντιμυκητιασικά χάπια. Τέλος, η θεραπεία μυκήτων νυχιών αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπεία καθώς είναι γρήγορη, ανώδυνη και εύκολη, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει από αρχικά στάδια έως και πιο σοβαρές βλάβες.

Παρόμοια Άρθρα