Έρπης Ζωστήρας -Απλός Έρπης

Dermatology
experts

ΑΠΛΟΣ ΕΡΠΗΣ

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ;

Οι ερπητικές λοιμώξεις από τον απλό έρπητα οφείλονται στους δύο διαφορετικούς τύπους του ιού, HSV-1 και HSV-2, οι οποίοι προκαλούν τον επιχείλιο έρπητα και τον έρπητα γεννητικών οργάνων. Η λοίμωξη έχει παρόμοια χαρακτηριστικά ανεξαρτήτως του τύπου του ιού.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως μέσω της σιέλου ή άλλων εκκρίσεων και αφού γίνει λύση της συνέχειας του προσβεβλημένου βλεννογόνου, γίνεται εγκατάσταση του ερπητοϊού στον πυρήνα των κυττάρων. Ακολουθεί η αντιγραφή του ιού και η καταστροφή των προσβεβλημένων κυττάρων.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επανεργοποίηση του ιού είναι :

Άγχος

Πυρετός

Ανοσοκαταστολή

Έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία

Έμμηνος ρύση

Ιώσεις

Ψύχος

Οι ασθενείς με νεοπλασίες, HIV λοίμωξη και γενικά οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συχνότερες και βαρύτερες υποτροπές.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΡΠΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΛΟΙΜΩΞΗ

Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης εμφανίζονται 3 με 7 ημέρες μετά την μόλυνση από τον ιό. Τα πρόδρομα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη λεμφαδενοπάθεια, κακουχία, ανορεξία, εμπύρετο, τοπικό άλγος και αίσθημα καύσους και νηγμών.

Σπάνια θα συναντήσουμε ερπητική πρωτολοίμωξη στα βρέφη, διότι  η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αντισώματα έναντι του HSV-1, οπότε τα βρέφη παίρνουν αντισώματα από τη μητέρα.

Στους νέους ενήλικες η πρωτολοίμωξη συνήθως εμφανίζεται με πολλαπλές επώδυνες φυσαλίδες πάνω σε ερυθηματώδη (κόκκινη) βάση, κυρίως στην περιοχή των χειλέων.

ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ ΑΠΛΟΥ ΕΡΠΗΤΑ

Ο υποτροπιάζων απλός έρπης εμφανίζεται κατά κύριο λόγο  στην περιοχή των χειλέων αλλά και σε άλλες θέσεις, όπως ο ρινικός βλεννογόνος, η παρειά, η ιεροκοκκυγική χώρα, τα δάκτυλα των άκρων χειρών και διάφορα άλλα σημεία στον κορμό. Πριν την εμφάνιση των φυσαλίδων προηγείται το αίσθημα καύσου και το ελαφρύ άλγος. Οι φυσαλίδες σε 3-4 ημέρες εφελκιδοποιούνται και υποχωρούν εντός 8-9 ημερών χωρίς να αφηνούν ουλή. Συνήθως οι υποτροπές κυμαίνονται από 3 έως 4 σε ετήσια βάση.

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ;

Ο ιός VZV ευθύνεται για την εμφάνιση της ανεμευλογιάς και του έρπητα ζωστήρα. Ουσιαστικά η ανεμευλογιά προκύπτει από την πρωτολοίμωξη με τον ιό και ο έρπης ζωστήρας είναι το αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης της λανθάνουσας λοίμωξης. Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% μεταξύ των υγιών ενηλίκων και 50% στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα και τα 2/3 των περιπτώσεων παρουσιάζονται σε άτομα άνω των 50 ετών. Σε περίπτωση που εμφανιστεί σε υγιή ενήλικα πριν την ηλικία των 50, συνήθως πρόκειται για άτομα που προσβλήθηκαν από ανεμευλογιά πολύ νωρίς κατά τον 1ο χρόνο της ζωής τους. Η βαρύτητα της νόσου αυξάνεται σημαντικά όσο αυξάνεται και η ηλικία.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Ο ιός VZV είναι δυνατόν να μεταδοθεί διαμέσου των δερματικών βλαβών του έρπητα ζωστήρα πριν αυτές εφελκιδοποιηθούν. Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένες περιοχές. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης πριν εμφανιστούν οι φουσκάλες και αφού σχηματιστεί το καύκαλο αφού ο ιός μεταδίδεται με την επαφή με τα υγρά από τα εξανθήματα του δέρματος.

Ωστόσο, το άτομο που θα έρθει σε επαφή δεν πρόκειται να προσβληθεί από έρπητα ζωστήρα, αφού προϋπόθεση για αυτό είναι να έχει προηγηθεί ανεμοβλογιά, έστω και υποκλινικά.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα πρόδρομα συμπτώματα προ της εμφάνισης του εξανθήματος είναι :

Τοπικό άλγος

Αίσθημα καύσου

Κνησμός

Υπερευαισθησία στην περιοχή που προσβλήθηκε από τον ιό

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει συνοδό εμπύρετο και λεμφαδενίτιδα. Συχνή εντόπιση επίσης είναι και η προσβολή του οφθαλμορινικού κλάδου ,όπου σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται παραπομπή  και σε Οφθαλμίατρο και ΩΡΛ.

Ο έρπης ζωστήρας είναι ένας ύπουλος ιός καθώς μπορεί μεν να προσβάλλει μία φορά τον οργανισμό , ο κίνδυνος όμως να υποτροπιάσει μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει μια ζωή γι’ αυτό και χρήζει άμεσα η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Παρόμοια Άρθρα