Ροδόχρους Νόσος (Ροδόχρους Ακμή)

Dermatology
experts

Η ροδόχρους νόσος είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που σχετίζεται με τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο. Η αιτιολογία είναι στην πραγματικότητα άγνωστη , βέβαια έχουν κατηγορηθεί διάφοροι πιθανοί παράγοντες . Πιθανολογείται η αρνητική επίδραση ενός δερματικού παράσιτου, του demodex, η συσχέτιση με το ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, αγγειοκινητικές μεταβολές του δέρματος, ορμονικές επιδράσεις ενδογενών ορμονών του φύλου κ.α.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από 4 στάδια:

1

Στο στάδιο του παροδικού ερυθήματος, οι ασθενείς παραπονούνται οτι είτε αιφνίδια είτε μετά από επίδραση κάποιου εκλυτικού παράγοντα όπως αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κατανάλωση αλκοόλ ή καρυκευμάτων και κυρίως ψυχικό στρες παρουσιάζουν παροδικό ερύθημα (κοκκίνισμα) κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό ή το στέρνο. Αυτό κρατάει μερικά λεπτά αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται συχνότερο και πιο παρατεταμένο.

Στο στάδιο του μόνιμου ερυθήματος πλέον το κοκκίνισμα είναι μόνιμο στο πρόσωπο ενώ αρχίζουν να διαγράφονται και μικρά αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος, ιδιαίτερα στα πλάγια της μύτης και τις παρειές. Το κοκκίνισμα γίνεται ακόμα εντονότερο με την επίδραση των εκλυτικών παραγόντων.

2

3

 

Στο στάδιο των βλατιδοφλυκταινιδίων όπου πέρα από το ερύθημα εμφανίζονται στο δέρμα και κόκκινα σπυράκια (βλατίδες), ορισμένα από τα οποία έχουν και πύον (φλυκταινίδια). Η εικόνα μοιάζει με την κοινή ακμή της εφηβείας, λείπει όμως το βασικό χαρακτηριστικό της τελευταίας, οι φαγέσωρες (τα μικρά μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες) ή τα λευκωπά επάρματα (κλειστοί φαγέσωρες).

Στο τελευταίο στάδιο που ευτυχώς είναι σπάνιο, πέρα από όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά συμβαίνει και έντονη υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων μαζί με υπερανάπτυξη συνδετικού ιστού, με αποτέλεσμα την πάχυνση του δέρματος και την παραμόρφωση του προσώπου. Ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης διακρίνεται σε ρινόφυμα (στη μύτη), σε μετωπόφυμα, σε ωτόφυμα και σε πωγωνόφυμα.

4

Πως θεραπεύεται;

Ενώ δεν υπάρχει καμία μόνιμη θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, καθώς η αιτία είναι άγνωστη, υπάρχουν ωστόσο ιατρικές θεραπείες ώστε να μπορέσει ο δερματολόγος να ελέγξει ή να αναστρέψει τα σημάδια και τα συμπτώματα της. Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο και την ένταση της νόσου.

Χορηγούνται:

Τοπικά φάρμακα

Ανάλογα τον τύπο της ροδόχρου, εφαρμόζονται τοπικά φάρμακα από τον ασθενή μία ή δύο φορές κάθε μέρα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως η μετρονιδαζόλη και το αζελαϊκο οξύ.

Αντιβιοτικά

Από του στόματος αντιβιοτικά συνταγογραφούνται σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ροδόχρου νόσο.

Ειδικά χημικά peelings

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και laser

Το πιο σημαντικό είναι η σωστή φροντίδα του δέρματος...

Το πιο σημαντικό είναι η σωστή φροντίδα του δέρματος όπου πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση ενός απαλού καθαριστικού για πλύσιμο του προσώπου μία έως δύο φόρες την ημέρα. Τα προϊόντα φροντίδας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από οινόπνευμα ή άλλα ερεθιστικά συστατικά και η χρήση τους να γίνεται αποφεύγοντας το τρίψιμο του προσώπου.

Παρόμοια Άρθρα