Αλωπεκίες – Τριχόπτωση

Dermatology
experts

Η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από απώλεια μαλλιών, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή είτε ως αραίωση του τριχωτού, είτε ως πτώση τριχών μετά το λούσιμο ή κατά το χτένισμα των μαλλιών ή ως περιοχές του τριχωτού με πλήρη απουσία τριχών.

Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ:

1. Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία
(κοινώς φαλάκρα)

Συνήθως οφείλεται σε κληρονομικότητα και εμφανίζεται πολύ συχνά στους άνδρες, ωστόσο μπορεί να προσβάλλει και γυναίκες. Πρόκειται για αραίωση του τριχωτού της κεφαλής στην μπροστινή περιοχή και στην κορυφή. Αν και δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία, υπάρχουν ωστόσο φάρμακα που μπορούν να «φρενάρουν» την πορεία της. Σε προχωρημένες περιπτώσεις προτείνεται η μεταμόσχευση μαλλιών.

2. Γυροειδής αλωπεκία

Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, όπου ουσιαστικά ο οργανισμός αναγνωρίζει την τρίχα σαν κάτι ξένο και την ρίχνει. Μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, στο γένειο και οπουδήποτε αλλού. Σπάνια η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια τριχών του τριχωτού της κεφαλής ή και ολόκληρου του σώματος. Εμφανίζεται σαν κυκλικές, τελείως άτριχες περιοχές μέσα στο τριχωτό. Η πορεία εξαρτάται και από την έκταση. Θεραπευτικά συνήθως χρησιμοποιούνται τοπικά σκευάσματα ή ενδοβλαβικές ενέσεις.

3. Τελογενής τριχόρροια

Ουσιαστικά πρόκειται για μαζική απώλεια τριχών, τις οποίες θα παρατηρήσουμε στη χτένα, στο μπάνιο, στο μαξιλάρι. Τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλά (χρόνια νοσήματα, άγχος, τοκετός, θηλασμός, έλλειψη σιδήρου και πολλά άλλα). Η θεραπεία περιλαμβάνει τον εντοπισμό της αιτίας της τριχόπτωσης, την αποκατάσταση πιθανών παθολογικών αιτιών, όπως πχ αναιμία, και τη συμπληρωματική αγωγή που βοηθάει στη γρηγορότερη επανέκφυση των μαλλιών.

Η απώλεια 50-100 τριχών σε ημερήσια βάση είναι απόλυτα φυσιολογική.

 Ο έγκαιρος εντοπισμός των αιτιών της τριχόπτωσης είναι καθοριστικός για να επιλεγεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και να αρχίσει άμεσα η αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεγάλη σημασία έχει όμως και η διατήρηση-προστασία των υπαρχόντων τριχοθυλακίων από μια πιθανή μη αναστρέψιμη βλάβη. Ο δερματολόγος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να βάλει τη διάγνωση και να χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή.

Παρόμοια Άρθρα