Θεογνωσία Βέργου

Θεογνωσία Βέργου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MD, PhD

more

Ραγάδες: Πώς εμφανίζονται και πώς να τις ξεφορτωθείτε

Η ραγάδα είναι ένας τύπος ουλής που αναπτύσσεται όταν το δέρμα μας μεταβάλλεται γρήγορα (τεντώνει και συρρικνώνεται). Η απότομη αυτή αλλαγή προκαλεί ρήξη του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που υποστηρίζουν το δέρμα μας.

Δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι ραγάδες.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν οι διακυμάνσεις που παρουσιάζουν οι ορμόνες καθώς και οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό.

Παράγοντες που ευνοούν στην εμφάνιση των ραγάδων είναι:
  • Αυξομειώσεις του σώματος, κατά την περίοδο της εφηβείας
  • Εγκυμοσύνη
  • Ταχεία αύξηση ή μείωση βάρους
  • Ειδική διατροφή που μεταβάλλει το βάρος, σε περίπτωση ταχείας ανάπτυξης των μυών.

 

Όταν πρωτοεμφανίζονται οι ραγάδες τείνουν να έχουν ένα κοκκινωπό χρώμα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μπορεί να εμφανιστούν σε άλλες αποχρώσεις( καφέ ή λευκό), ανάλογα με το χρώμα του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ενώ με την πάροδο του χρόνου, το χρώμα ξεθωριάζει και οι ραγάδες γίνονται ένα με το δέρμα σας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει κάποια ενιαία θεραπεία για όλους. Οι ραγάδες είναι κάτι μόνιμο αλλά με κάποια αγωγή τα σημάδια μπορεί να γίνουν λιγότερο αισθητά.

Οι κοκκινωπές ραγάδες μπορούν να μειωθούν, ακόμα και να εξαλειφθούν, πολύ πιο εύκολα.

Μερικές θεραπείες είναι:
  • Συμπληρώματα: οι ραγάδες εμφανίζονται και λόγω έλλειψης ψευδαργύρου. Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο ή μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των ραγάδων.
  • Κρέμες: στην αγορά υπάρχουν αρκετές κρέμες που υπόσχονται αποτελέσματα. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για να βρείτε την κατάλληλη για το δέρμα σας. 
  • Στο δερματολογικό κέντρο DermatologyExperts εφαρμόζονται  ειδικές θεραπείες  με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως η  εφαρμογή Fractional Laser / CO2 και σε ορισμένες περιπτώσεις με μεσοθεραπεία.

Ανάλογα με την έκταση και το στάδιο των ραγάδων  ο δερματολόγος αποφασίζει ποιά είναι η καλύτερη θεραπευτική στρατηγική για κάθε ασθενή. 

 

Μην ξεχνάτε!
Οι ραγάδες είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας πει εάν οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες θα ήταν κατάλληλη για εσάς, με βάση την ηλικία σας, το ιατρικό σας ιστορικό, τον τύπο του δέρματός σας  και το πόσο καιρό έχετε τις ραγάδες.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα...