Θεογνωσία Βέργου

Θεογνωσία Βέργου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MD, PhD

more

6 Μύθοι για την Ψωρίαση

Σε αντίθεση με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, η ψωρίαση έχει εμφανείς εκδηλώσεις στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι κάνουν διάφορες υποθέσεις χωρίς να είναι ενημερωμένοι.

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν είναι μεταδοτική – κάτι το οποίο δεν ισχύει – ή αν η ψωρίαση επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους που δεν τηρούν σωστές συνθήκες υγιεινής διαβίωσης και καθαριότητας, γεγονός που επίσης δεν ισχύει.

Αυτές οι προκαταλήψεις σχετικά με την ψωρίαση μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά τους ανθρώπους που ζουν με την πάθηση αυτή. Τους επηρεάζουν αρνητικά στη διάθεση, μειώνουν την αυτοπεποίθησή τους και τους δημιουργούν ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Η πιο κοινή μορφή ψωρίασης είναι η ψωρίαση κατά πλάκας. Επηρεάζει το 80% με 90% των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση. Υπάρχουν κι άλλοι τύποι ψωρίασης: η σταγονοειδής, η ανάστροφη, η ερυθροδερμική, η φλυκταινώδης και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Επειδή η ψωρίαση είναι εμφανής στο δέρμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μεταδοτική. Η ψωρίαση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ,  διότι δεν οφείλεται σε μικρόβια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα.Η ψωρίαση είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κολλήσετε ψωρίαση ούτε με το κολύμπι στο ίδιο νερό,ούτε με το αγκάλιασμα, το φιλί ή το σεξ.

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και δεν έχει καμία σχέση με την κακή υγιεινή. Δεν προκαλείται ούτε επιδεινώνεται από την κακή υγιεινή. Όπως και άλλες ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, οι άνθρωποι που έχουν ψωρίαση, έχουν γενετική τάση να την αναπτύξουν.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την ψωρίαση ξηρό δέρμα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι μια αισθητική κατάσταση που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με λοσιόν και σαπούνια. Αυτό είναι λάθος. Την ψωρίαση πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως χρόνια νόσο η οποία χρήζει, τις περισσότερες φορές, συνεχούς θεραπείας και παρακολούθησης. 

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχει γίνει επανάσταση στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης. Με την έλευση των βιολογικών παραγόντων και των νέων μικρών μορίων, υπάρχουν πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Αλλά παραμένει χρόνιο νόσημα που δεν μπορεί να ιαθεί αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Η ψωρίαση είναι μια κατάσταση κληρονομική μεν, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα την μεταβιβάσετε στα παιδιά σας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης, περίπου το 10% των ανθρώπων κληρονομεί ένα ή περισσότερα από τα γονίδια που σχετίζονται με την ψωρίαση.

Ωστόσο, λιγότερο από το 3% του πληθυσμού θα αναπτύξει την πάθηση.

Οι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ψωρίαση είναι επειδή δεν έχουν τη σωστή συλλογή γονιδίων και δεν έχουν εκτεθεί για να ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν ένα άτομο θα αναπτύξει ψωρίαση.

Χρήσιμη συμβουλή από τον Δερματολόγο σας

Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της ψωρίασης και την αντιμετώπιση των μύθων που σχετίζονται με αυτήν. Η σωστή ενημέρωση είναι απαραίτητη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γύρω τους. Διαβάστε περισσότερα για την ψωρίαση στην ιστοσελίδα μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα...