Θεογνωσία Βέργου

Θεογνωσία Βέργου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MD, PhD

more

7 μυστικά για προστασία από το συχνό πλύσιμο χεριών

Το συχνό πλύσιμο χεριών έχει γίνει ρουτίνα για όλους μας λόγω της πανδημίας του COVID-19. Πως θα γίνει λοιπόν να τα προστατέψουμε από την ξηρότητα και να διατηρήσουμε ανέπαφο τον σημαντικό «αμυντικό μηχανισμό» του δέρματος των χεριών μας, που λέγεται επιδερμιδικός φραγμός?

 • ΠΛΥΝΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΙΑ 20 sec:

  όπως πολλοί άλλοι ιοί, έτσι και ο COVID-19 περιβάλλεται από το έλυτρο, ένα εξωτερικό περίβλημα που αποτελείται από λιπίδια και πρωτείνες. Λόγω των λιπιδίων, το έλυτρο διαλύεται εύκολα από το σαπούνι και το χλιαρό νερό και ο ιός πεθαίνει. ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ! Το χλιαρό είναι εξίσου αποτελεσματικό και δεν αφυδατώνει το δέρμα όπως το πολύ ζεστό νερό. Πλύντε καλά παλάμες, νύχια, μεσοδακτύλιες πτυχές και έξω επιφάνεια χεριών με περιστροφικές κινήσεις.

 • ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΠΑΡΑ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ:

  οι μπάρες σαπουνιού έχουν συνήθως πολύ υψηλό pH, κάτι που αφυδατώνει εύκολα τα χέρια. Προτιμήστε ένα κρεμώδες, υγρό σαπούνι με γλυκερίνη και λανολίνη που έχει πολύ καλύτερες καλλυντικές ιδιότητες και δεν ξηραίνει τα χέρια.

 • ΕΝΥΔΑΤΩΣΤΕ ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ: 

  Όταν πλένουμε τα χέρια μας, το νερό που χρησιμοποιούμε, δρα σαν «μαγνήτης» και τραβάει το νερό του δέρματός μας από τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, εξατμίζοντάς το προς την ατμόσφαιρα. Αυτός είναι ο λόγος της ξηρότητας που νιώθουμε, όταν πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Αμέσως μετά λοιπόν, απλώστε μια ενυδατική κρέμα χεριών από τις πολλές που κυκλοφορούν. Δεν ενυδατώνει απλά, αλλά «θωρακίζει» το δέρμα μας, διότι αποκαθιστά τον επιδερμιδικό φραγμό.

 • ΦΟΡΕΣΤΕ ΓΑΝΤΙΑ:

  Προτιμήστε να φορέσετε γάντια για τις δουλειές του σπιτιού, για το πλύσιμο των πιάτων, για τη χρήση απολυμαντικών και καθαριστικών για την καθαριότητα, για την κηπουρική. Έτσι προστατεύετε τα χέρια σας από τα δυνατά και σκληρά απορρυπαντικά οικιακής χρήσης, αλλά και τις δουλειές που μπορεί να τα τραυματίσουν. Προτιμήστε γάντια χωρίς πούδρα, νιτριλίου ή βινυλίου και όχι latex που συχνά προκαλούν αλλεργίες.

 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΧΛΩΡΙΟ:

  ναι μεν είναι ισχυρά και αποτελεσματικά έναντι του νέου κορωνοιού, αλλά είναι ερεθιστικά για το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δερματικό έγκαυμα ή αλλεργία. Να φοράτε πάντα γάντια όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη και να την αναμειγνύετε μόνο με κρύο νερό, το ζεστό καταστρέφει τη δράση της.

 • ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΧΕΡΙΩΝ:

  όταν δεν έχετε άμεση πρόσβαση στο πλύσιμο χεριών, προτιμήστε ένα αντισηπτικό χεριών με περιεκτικότητα σε οινόπνευμα πάνω από 70%. Τα καλής ποιότητας αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών, συνήθως δεν προκαλούν ξηροδερμία διότι περιέχουν μαλακτικούς παράγοντες.

 • ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΖΕΜΑ ή ΨΩΡΙΑΣΗ:

  το δέρμα όσων πάσχουν από έκζεμα ή ψωρίαση είναι πιο ευάλωτο. Χρησιμοποιήστε ειδικές ενυδατικές κρέμες για τα χέρια σας, ρωτήστε το δερματολόγο σας. Προσοχή σε αμυχές, τραύματα, ρωγμές που μπορεί να αποτελέσουν πύλη μικροβίων. Ενυδατώστε σχολαστικά τα χέρια σας μετά από κάθε πλύσιμο.

European Centre for Disease Prevention and Control - οδηγίες για το πλύσιμο χεριών
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα...