Θεογνωσία Βέργου

Θεογνωσία Βέργου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MD, PhD

more

Πρόληψη δερματικών παθήσεων στους αθλητές

Οι αθλητές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, πόσο μάλλον αν υπάρξει αμέλεια. Γι’αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και οι συμβουλές που θα διαβάσετε παρακάτω.

  1. Διατηρήστε όσο μπορείτε τα κοψίματα και τις γρατζουνιές καθαρά και καλυμμένα με επίδεσμο μέχρι την επούλωση τους. Ένα κόψιμο ή απόξεση εξασθενεί την άμυνα του δέρματος και επιτρέπει την είσοδο μικροβίων οι οποίες προκαλούν λοιμώξεις.
  2. Αποτρέψτε τις φουσκάλες για να μειώσετε τις λοιμώξεις. Εφαρμόστε ένα επίθεμα, τζελ, ή σπρέι στις περιοχές που δημιουργούνται φουσκάλες. Στα σημεία των ποδιών, αστραγάλων και χεριών χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα γάντια και κάλτσες. Θα πρέπει οι αθλητές να βεβαιωθούν ότι τα υποδήματα τους εφαρμόζουν σωστά.
  3. Φοράτε ρούχα τα οποία απομακρύνουν την υγρασία. Έτσι το δέρμα του αθλητή παραμένει στεγνό και αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων.
  4. Φορέστε σανδάλια στα αποδυτήρια. Βοηθά στη μείωση των λοιμώξεων στα πόδια.
  5. Οι αθλητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό αντιμικροβιακό σαπούνι και να πλένουν όλο τους το σώμα , καθώς και να κάνουν ντους μετά από κάθε προπόνηση.
  6. Ο κάθε αθλητής πρέπει να έχει τα δικά του είδη προσωπικής φροντίδας και να μην τα μοιράζετε.
  7. Πλένετε τα ρούχα και τις πετσέτες. Καθώς επίσης και τις τσάντες σας οι οποίες αποτελούν εστίες μικροβίων.
  8. Απολυμάνετε τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού καθημερινά.
  9. Να κάνετε συχνούς δερματικούς ελέγχους. Πρέπει οι αθλητές να ελέγχουν το δέρμα τους καθημερινά, κυρίως όσοι συμμετέχουν σε αθλήματα υψηλού κινδύνου όπως η πάλη. Ψάξτε για τυχόν αλλαγές όπως κοψίματα, πληγές, ερυθρότητα, πρήξιμο και πύον και αναφέρετε τυχόν αλλαγές σε έναν αθλητικό προπονητή ή γιατρό.

Χωρίς θεραπεία οι λοιμώξεις του δέρματος μπορεί να επιδεινωθούν. Εάν εσείς οι αθλητές παρατηρήσετε οτιδήποτε στο δέρμα που προκαλεί φαγούρα, καίει ή έχει μολυνθεί, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο. Έτσι ώστε να είστε σίγουροι για το τι συμβαίνει, και να παρθεί η ανάλογη θεραπεία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα...