Θεογνωσία Βέργου

Θεογνωσία Βέργου

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, MD, PhD

more

Ηλιακά εγκαύματα

Το καλοκαίρι έχει έρθει πράγμα που σημαίνει ότι ο ήλιος είναι ακόμη πιο θερμός μέρα με τη μέρα. Η επιθυμία κυρίως των γυναικών είναι να κάνουν με τις ώρες ηλιοθεραπεία με στόχο ένα επιτυχημένο μαύρισμα. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι όπως είναι τα ηλιακά εγκαύματα. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή το πόσο χρόνο θα εκθέσετε το δέρμα σας στον ήλιο και κυρίως ποιες ώρες της ημέρας θα το κάνετε.

Τι είναι τα ηλιακά εγκαύματα;

Τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας (UV-B) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν κοκκινίλες και φουσκάλες σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα το οποίο έχει εκτεθεί στον ήλιο. Τα συμπτώματα τους μπορούν να είναι ήπια είτε πιο επώδυνα τα οποία δυσκολεύουν την επούλωση. Συνήθως ο πόνος επιμένει και τα σημεία που έχουν ‘’τραυματιστεί’’ είναι αρκετά θερμά. Στη χειρότερη περίπτωση δημιουργούνται φουσκάλες, αφυδάτωση της περιοχής και πιθανόν η εμφάνιση κάποιας λοίμωξης .

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας δεν καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει. Το πιο σύνηθες είναι εκείνη η αίσθηση καψίματος όταν κάποιο ρούχο τρίβεται με το δέρμα. Η ζαλάδα, το ρίγος και η τάση προς έμετο είναι επίσης κάποια σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείσετε καθώς το πιθανότερο που μπορεί να συμβαίνει είναι και η ηλίαση σε συνδυασμό με κάποιο έγκαυμα.

Συμβουλές για να προφυλαχτείτε:

  • Τοποθετείστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ανανεώνοντας κάθε 1 – 2 ώρες
  • Για την αποφυγή αφυδάτωσης, καταναλώστε αρκετό νερό
  • Μην εκτίθεστε με τις ώρες στον ήλιο
  • Φορέστε καπέλο και γυαλιά ηλίου
  • Μην πηγαίνετε για κολύμπι μετά τις 12-4 μ.μ. διότι εκπέμπονται αόρατες ακτίνες UVA, UVB

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Χρησιμοποιείστε μια ενυδατική ή αναπλαστική κρέμα (αλλά όχι με βάση το λάδι) για να σας ανακουφίσει από τον πόνο ενώ είναι υγρή η περιοχή. Συνεχίστε και τις επόμενες μέρες ώστε να κρατηθεί ενυδατωμένο το δέρμα.
  • Μην πειράξετε τυχόν φουσκάλες διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης. Οι φουσκάλες είναι έγκαυμα δευτέρου βαθμού και χρειάζεται επίσκεψη σε δερματολόγο.
  • Τοποθετείστε κρύες κομπρέσες και κάντε ένα κρύο ντους αποφεύγοντας το σκληρό σαπούνι που μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό.
  • Σε περίπτωση πόνου συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας για πιθανή χρήση αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα...